Říje, krytí, páření ...

17.03.2019 23:05

Kdy je správný čas pro nakrytí?

Samici nekryjeme mladší, jak 3,5 - 4 měsíců či starší 1 roku a také samici, která neměla první vrh do 7 měsíců. Představuje to vážné ohrožení jejího zdraví a života. Mezi jednotlivými vrhy a odchovy mláďat by měla samička mít minimálně 2 měsíce pauzu na regeneraci. Samička křečka syrského by měla při páření minimálně vážit 120g (nejlépe 130g i více), samička křečka džungarského minimálně 45g.

*Páření

Páření křečků syrských - Jakmile má samička vhodný věk a váhu můžeme ji nechat připustit, ale pozor! Syrské samičky mívají říji jedenkrát za 4-5dnů. Proto musíme sledovat a vypozorovat správný den pro připuštění  a nechat ji se samečkem jenom pár minut po dobu říje na neutrálním místě, které nikdo z nich nezná - nejlépe box, kyblík s dostatkem místa. Samička během říje má silnou osobitou vůni a většina po pohlazení po hřbetu stuhne a mírně zdvihne ocásek i se zadečkem. Občas ve vyjímkách se nedaří a samičky ,,stávkují" a nedají vhodnou dobu pro nakrytí úplně znát, proto to ve vyjímečných případech chce i zkoušet více dní vždy samičku dát na neutrální místo se samečkem, a pokud nebude o nej nebude jevit zájem - utíkat před ním, nevšímat si jej či bude dokonce se snažit jej od sebe odehnat ,,bude se po něm ohánět" je lepší je raději hned oddělit a zkusit další den.

Páření křečíků džungarských - Samičku křečka džungarského můžeme nechat se samečkem pospolu klidně alespoň 14dní, abychom si byli jisti nakrytím. Samičku neustále vážíme a kontrolujeme zda se jí nezvětšuje bříško. Pokud samička během prvních 14dnů znatelně přibrala na váze tak samečka raději oddělíme, aby měla klid a čas se přípravit. Pokud, ale samička nepřibrala můžeme ji ponechat se samečkem déle. Jakmile se zadaří a samička začne znatelně přibírat můžeme samečka oddělit a vyčkávat, kdy samička porodí. Březost džungarských samiček trvá 21dní.

Avšak nezapomínáme během pokusu o nakrytí, že je nutné dávat pozor zda se navzájem nějak nenapadají během společného pobytu. Pokud se vůbec nesnesou tak se o nakrytí nepokoušet.

 

*Březost

Jak poznat březí samičku? - Samičky křečka syrského  z pravidla přivádí na svět malá mláďata po 16 dnech od nakrytí, samičky džungarské 21.den po nakrytí. Březí samička po nakrytí postupně přibývá na váze, měla by během březosti přibrat alespoň více, jak 20g. Avšak i to nemusí být známkou úspěchu, může se jednat i o tkz. falešnou březost, která trvá ve většinech případech 8-10dní po nakrytí a následně váha postupně klesá na původní. Pokud ale stále samička přibývá na váze tak máte vyhráno a můžete se těšit na narození malých prďolů. Samičky nejčastěji 5dní před samotným porodem nejvíce přibývají na váze a začíná se jim pěkně kulatit bříško. Zkušení chovatelé mohou poznat březí samičku i po hmatu. Samička by měl mít pevnější bříško a samozřejmě dochází i k změnám v oblasti bříška, co se týče tvaru.

Starost o samičku během březosti - Po nakrytí bychom neměly nic nechat náhodě a samičce bychom měli zvýšit příjem bílkovin a celkově stravy, abychom zamezili po porodu případnému zakousnutí či sežrání mláďat v důsledku nedostatku bílkovin.

*Porod

Většinou k němu dochází v noci, mláďata po narození jsou malá a holá. Samice první dny skoro vůbec neopouští hnízdo, jenom v případech potravy a konání potřeby. Je důležité pár hodin po porodu (cca 12h) zkontrolovat hnízdo a popřípadě odstranit mrtvá mláďata, pokud nejlépe nějakým předmětem z ubikace (větvičkou, kouskem nahrhaného ubrousku). Pokud je to možné mláďata kontrolujeme každým dnem, jestliže je samička ve vaší přítomnosti hodně nervózní až agresivní raději ji nechte první dny v klidu a pouze dohlížejte na množství potravy a vody.

*Vhodná strava

Jak během březosti tak i po porodu je vhodné samici i s mladými krmit na základě bílkovin - bílý jogurt, tvaroh, psí/kočicí granule, konzervy. Převážně při prvních dnech je potřeba dbát na dostatek potravy, aby samička měla dostatek mléka pro všechna mláďata. Po zhruba 1.týdnu věku jde bílkoviny obměňovat za zeleninu, ale POZOR! Není dobré míchat bílkoviny+zelenina - hrozí u mláďat případný průjem. Dáje do 3.týdnů věku se nedoporučuje podávat ani jablko.

Při odchovu doporučuji k základní směsy přidávat - JR Farm kaše příp. sušené kočičí mléko. Rychlá, snadná příprava a samice i s mláďaty velmi dobře prospívají.

*Vývoj

Kolem cca 7 - 9.dne můžete už pomaličky na prcky sahat, pokud vám to samička dovolí a popřípadě už zjistit pohlaví. Samičkám se v tomhle brzkém věku už vyvíjejí dvě řady cecíků ,,bradavek", rozeznáte tedy jednoduše samičku od samečka. Potom dále je snadným rozpoznání vzdálenost řitního otvoru od pohlavních orgánů. Samičky je mají blíže, samečci dál.

Od 14.dne věku mláďata začínají vidět a je dobré od tohoto útlého věku je začít zvykat na braní do rukou a mazlení.

Vývoj u křečků je velice rychlý, každým dnem můžete pozorovat znatelné změny.

1.den - První dnem se mláďata rodí slepá, hluchá a samozřejmě holá. Již první den můžete pozorovat pod kůží barvu očí mláďat, červená očka nelzou vidět.

2.den - Mláďata by měla být méně červená než první den porodu.

3.den - Měl by se tvořit pigment mláďat (zbarvování kůže).

4.-5.den - Postupný růst srsti a především kolem 5.dne mláďata začínají hlodat potravu.

6.den - Barevnost mláďat je více znatelná a můžete pozorovat samočistící pohyby. Ouška už nejsou přitisknutá k hlavičce.

8.den- Lze rozeznat pohlaví podle mléčných bradavek samiček. Zkušený chovatel pozná i v tomto věku pohlaví podle vzdálenosti řitního a pohlavního otvoru.

14.den - Mláďata by postupně měla začít vidět.
21.den - Mláďata jsou samostatná, už se většinou obejdou bez matky a přijímají potravu samy bez potřeby mléka, ale stále je dobré mláďata nechat u matky do 4.týdnů.

28.den - Mláďata musí minimálně do 4týdnů setrvávat u své matky. Ve 4.týdnech ,,28.dnech" oddělujeme samečky od matky se samičkami, které mohou zůstat s matkou déle do 5.týdne. Pokud pro samičky nemáte zájemce mohou zůstat i delší dobu, dokud se s matkou snesou.

 

*Vhodný odběr mláďat

Doporučuji mláďata nabízet k odběru od 4.-5.týdne věku, kdy budou už zcela připravena do nového domova. U dřívějších odběrů může dojít k větší nervozitě mláďat a v důsledku toho mohou potom novým majitelům onemocnět či si špatně přivyknout. Proto je lepší, aby jste s prodejem počkaly a mláďata tak byla po psychické stránce připravena k odběru.